Lightning-vene on Sparkman & Stephens'n vuonna 1938 Yhdysvalloissa suunnittelema purjejolla. Kilpa- ja retkikäyttöön soveltuvia Lightning-veneitä on rakennettu jo yli 15 000 kappaletta vuoteen 2018 mennessä. Lightning on Kansainvälisen Purjehtijaliiton ISAF hyväksymä purjeveneluokka.

Kevytveneelle harvinainen vakavuus ja korkeat laidat sallivat tilavan istuma-aukon ja kyllin leveät sivukannet. Lightning sopii hyvin niin retkeily kuin kilpaveneeksi. Istuma-aukossa oleva poikkituhto on noin 60 cm etureunasta ja reunoilla kiertävät leveät penkit ovat noin 25 cm korkeudella sisäpohjasta. Vene on 5,8 m pitkä ja maston korkeus 7,9 m. Lightning-veneen vakavuus on saatu aikaan erinomaisella vedenalaisen rungon suunnittelulla. Lisäksi hyvin suunniteltu riki, suurehko purjepinta-ala sekä monipuoliset säädöt mahdollistavat kilpailuissa toivotun nopeuden ja herkkyyden.

Lightning-veneeseen mahtuu kuusi aikuista, mutta kilpailuissa miehistön lukumäärä on kolme henkilöä. Veneen saaminen trailerilta veteen ja purjehduskuntoon vie tottuneelta miehistöltä noin puoli tuntia. Lightning-veneessä on metallinen nostoköli, joten sen kuljettaminen on helppoa ja kilpailumiehistö pystyy siirtämään veneen trailerille vaatimattomissakin rantaolosuhteissa.

Purjehdittaessa Lightning-vene on tasapainoinen ja se purjehtii käytännöllisesti katsoen itsestään rasittamatta lainkaan peräsintä. Kilpaveneenä Lightning on monipuolinen, herkkä säädöille ja vene on miehistölle sekä fyysisesti että henkisesti vaativa.

Noin 15 solmun nopeudet ovat saavutettavissa helposti plaaniin nousevalla Lightning-veneellä , joka on kovassakin tuulessa säädettävissä kulkemaan tasapainossa. Tuulen kiihtyessä vene nousee itsestään tuuleen, eikä sillä ole pyrkimystä kallistua liikaa.

Pitkä ja kapea nostoköli kääntyy akselillaan siten, että pienelläkin kölin nostolla voi vaikuttaa veneen tasapainoon kölin tehokkaan pinta-alan siitä pienenemättä. Kölin avulla voi veneen kulun säätää miellyttäväksi ja siten myös tehokkaaksi tuulen voimakkuudesta tai käytetystä purjeyhdistelmästä riippumatta.

Lightning-veneessä on kolme purjetta – fokka, isopurje ja spinaakkeri. Purjeiden pinta-ala on 16,5 neliömetriä ilman spinaakkeria, jonka pinta-ala on maksimissaan 30 neliömetriä. Kookas spinaakkeri antaa mahdollisuuden kokeilla kilpapurjehduksen kaikkia vivahteita ja tekee Lightningista erinomaisen harjoitteluvälineen.

 

North Sails M-5 ja Fisher suomennetty trimmiohje. North Sails M-5 ja Fisher tuning guide